Heb je voor een terrasoverkapping een fundering nodig?

Denk je eraan om een terrasoverkapping in je tuin te plaatsen? Dat kan een mooie toevoeging zijn, maar er komt vaak meer bij kijken dan je misschien verwacht. Een terrasoverkapping biedt fijne beschutting tegen regen en zon, en creëert een gezellige plek buiten waar je heerlijk kunt ontspannen. Een vraag die vaak opkomt is: heb je voor een terrasoverkapping een fundering voor nodig? Het antwoord: ja, meestal wel. Vaak is het raadzaam om een terrasoverkapping van een fundering te voorzien. Zo voorkom je verzakkingen en kostbare schade. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Waarom heeft een terrasoverkapping een fundering nodig?

Een terrasoverkapping kent vele soorten, maten en materialen. De meest voorkomende terrasoverkappingen zijn van hout, aluminium, glas en van polycarbonaat. Of er een fundering nodig is hangt af van verschillende factoren.

Een terrasoverkapping heeft doorgaans een fundering nodig als:

  • De overkapping groot en zwaar is.
  • De constructie bestaat uit stevige materialen zoals staal of hout.
  • Je woont in een gebied met zachte of instabiele grond.
  • Er geen bevestiging aan de gevel mogelijk is

Een overkapping kan snel behoorlijk wat wegen.  Een overkapping weegt al snel honderden kilo’s, tot duizend kilo en meer. Zeker als er met zware robuuste materialen gewerkt wordt. De kans is groot dat de boel na een tijd kan verzakken en daardoor niet meer waterpas staat.

Een fundering zorgt ervoor dat je overkapping stabiel staat en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden zoals harde wind of hevige regenval. Als je overkapping op betonnen tegels rust, kan dit in sommige gevallen voldoende zijn. Voor een duurzame en stevige constructie is een echte fundering vaak de betere keuze.

Welke soorten fundering kun je toepassen bij een terrasoverkapping?

Er zijn verschillende soorten funderingen die je kunt gebruiken, afhankelijk van de omstandigheden en het type overkapping, denk hierbij aan:

  • Betonnen fundering: Dit is de traditionele manier van funderen en zien we vaak terug bij zwaardere constructies.  Een betonnen fundering kan bestaan uit betonplaten of gestorte betonnen stroken onder de staanders van de overkapping.
  • Stelvoeten of betonpoeren: Dit zijn kant-en-klare funderingsvoeten die onder de staanders van je overkapping worden geplaatst. Ze worden ingegraven en vaak met beton gestort voor extra stevigheid.
  • Schroefpalen: Dit is een duurzame en snelle methode. Grondschroeven worden in de grond gedraaid zonder dat er graafwerk nodig is. Dit type fundering is geschikt voor verschillende bodemsoorten en biedt voldoende stevigheid voor vele soorten terrasoverkappingen. Aan huis of vrijstaand.

Is de grondsoort van belang bij plaatsen terrasoverkapping?

Ja, de grondsoort is zeker van belang bij het bepalen of en welke fundering je nodig hebt voor je terrasoverkapping. In gebieden met klei- of veengronden, die van nature instabieler zijn, is een stevige fundering noodzakelijk om verzakking te voorkomen. Zandgronden bieden over het algemeen meer stabiliteit, maar kunnen bij zware belasting alsnog verschuiven. Om ervoor te zorgen dat je terrasoverkapping stevig en stabiel blijft staan, ongeacht de bodemsoort, kan een schroeffundering een uitstekende oplossing zijn.

Schroeffunderingen kunnen namelijk op vrijwel elke ondergrond worden toegepast. Ze worden diep in de grond gedraaid, wat zorgt voor een stabiele verankering, zelfs bij minder stabiele bodems zoals klei of veen. Dit type fundering voorkomt verzakking, is flexibel in gebruik en vereist geen zware graafwerkzaamheden. Of je nu op zand, klei of veengrond woont, een schroeffundering biedt een betrouwbare oplossing voor de plaatsing van je terrasoverkapping. Een specialist kan je helpen om de juiste keuze te maken en de fundering perfect aan te passen aan jouw situatie.

Is een fundering altijd noodzakelijk?

Een fundering hoeft niet altijd noodzakelijk te zijn. Als je een lichte terrasoverkapping hebt, bijvoorbeeld van aluminium of hout, en de grond stevig en stabiel is, kun je overwegen om zonder fundering te werken. Dit is niet ons advies.  We zien soms houten overkappingen op stevige zandgrond of betegeling zonder fundering in de praktijk. De reden dat wij hier komen is dat er toch een verzakking heeft plaatsgevonden en we bekijken hoe we dit met grondschroeven kunnen oplossen.

Het is in onze ogen belangrijk om rekening te houden met de lange termijn: zonder fundering kan een terrasoverkapping na verloop van tijd verzakken of scheef gaan staan. Dit wil je voorkomen.

Is de grondwaterstand ook van invloed op de fundering?

Ja, de grondwaterstand kan zeker van invloed zijn. In gebieden met een hoge grondwaterstand loop je meer risico op verzakking. Het water kan ervoor zorgen dat de grond minder stabiel is, wat leidt tot verschuivingen. Een fundering zoals schroefpalen of een betonnen fundering biedt in deze gevallen meer stabiliteit, omdat deze dieper de grond in gaan en minder gevoelig zijn voor fluctuaties in het grondwaterpeil.

Verzakkingen kunnen voor schade aan de overkapping en scheuren in je gevel zorgen. Laat je dus goed adviseren over de beste manier om je terrasoverkapping te funderen. Bel gerust even met onze adviseur voor gratis en vrijblijvend advies.

Waarom een schroeffundering ideaal is voor een terrasoverkapping

Schroeffunderingen zijn de stabiele basis onder jouw terrasoverkapping! Het is een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier van funderen in verschillende grondsoorten, zelfs in de zachtere bodemsoorten. Van Aken Schroeffunderingen heeft jarenlange ervaring en expertise op het gebied van schroeffunderingen en biedt daarmee maximale stabiliteit en betrouwbaarheid voor de fundering van jouw terrasoverkapping.

Wij nemen het monteren van de schroefpalen voor onze rekening en kijken van tevoren goed naar de verschillende aspecten die impact hebben op de kwaliteit van jouw fundering. Zo kunnen we jou verzekeren van een schroeffundering die stabiel in de grond zit en jarenlang meegaat.

  • Funderen zonder overlast
    Het gebruik van schroeffundering als basis voor jouw terrasoverkapping heeft onder andere als voordeel dat het een minimale impact heeft op de omliggende omgeving. Hiermee bedoelen we de grond, je tuin, bestaande bebouwing en  buurtbewoners.
    De schroefpalen worden namelijk op een subtiele wijze in de grond geschroefd en veroorzaken hierbij nauwelijks verstoringen en bodemverplaatsingen.
  • Snel, soepel en eenvoudig
    Schroeffunderingen hebben als voordeel dat zij binnen zeer korte tijd gemonteerd kunnen worden én meteen na montage belast mogen worden.
  • Stabiel en stevig in iedere grondsoort
    Heb je te maken met een zachtere grondsoort en ben je bang dat dit nadelige gevolgen heeft voor de fundering? Een schroeffundering kan in iedere grondsoort gemonteerd worden en levert daarbij niet in op stabiliteit of stevigheid.

Terrasoverkapping funderen in tuin zonder achterom?

Als je tuin lastig te bereiken is en er geen achterom is, hoeft dat geen belemmering te zijn voor het plaatsen van een fundering voor je terrasoverkapping. Waar voor traditionele funderingen vaak groot materieel en vergunningen voor hijskranen nodig zijn, is dat bij een schroeffundering niet het geval. Schroeffunderingen kunnen namelijk worden geplaatst met klein en flexibel gereedschap, dat eenvoudig via smalle doorgangen of zelfs door je huis kan worden gebracht. Dit betekent dat er geen zware machines over je woning of door je tuin hoeven, wat tijd bespaart en het risico op schade of extra kosten voorkomt. Zo krijg je een stabiele fundering, zelfs op moeilijk bereikbare plekken, zonder gedoe!

Onze werkwijze in funderen

Allereerst kijken wij naar de grondsoort en het gewicht van de te plaatsen constructie. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen hoeveel palen jouw fundering nodig heeft en op welke diepte deze geplaatst moet worden. Vervolgens zullen we met behulp van de juiste machines de palen in de grond draaien.

Meer informatie? Bekijk onze prijsindicator voor de kosten van de fundering van je terrasoverkapping of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Voordelen van schroeffundering

  • Geschikt voor iedere grondsoort
  • Geen geluids- en trillingsoverlast
  • Op elke diepte mogelijk
  • Snel en eenvoudig monteren
  • Geen droogtijd
  • Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen

Van Aken schroeffunderingen voor jouw terrasoverkapping

Ga jij binnenkort een terrasoverkapping (laten) bouwen en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van schroeffunderingen? Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we samen de mogelijkheden van jouw project bespreken.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?

Volg ons dan op Social Media.