Wat is het draagvermogen van een schroeffundering?

Op het eerste gezicht lijkt deze vraag eenvoudig. Er zijn echter diverse factoren die van invloed zijn op het draagvermogen van een schroeffundering. Deze funderingsmethode wint steeds meer terrein in de bouwwereld vanwege haar veelzijdigheid, duurzaamheid en het installatiegemak. Veel bouwers, architecten, ingenieurs en particulieren vragen zich dan ook af: Hoeveel gewicht kan een schroeffundering dragen?

Factoren die de draagkracht beïnvloeden

Er zijn vele factoren die een rol spelen bij het bepalen van het gewicht dat een fundering kan dragen. We lichten enkele belangrijke factoren toe:

Samenstelling van de bodem

De samenstelling van de bodem, de grondsoorten, speelt een rol bij de draagkracht van een schroeffundering. Zo zijn er verschillende soorten bodems terug te vinden in Nederland. Denk hierbij aan klei, zand, grind en veengronden. Ieder van deze bodemtypes heeft zijn eigen eigenschappen. We zetten ze kort onder elkaar.

Zandgrond: Zandgronden kennen een hogere draagkracht dan andere grondsoorten. Doordat zand minder samendrukt is er een veel betere verdeling van de krachten die hierop komen vanuit een fundering. Zandgrond kan hierdoor meer gewicht dragen.

Kleigrond: Kleigronden kunnen makkelijker samengedrukt worden waardoor ze minder gewicht kunnen ondersteunen. Doordat de schroefpalen van een schroeffundering verlengd kunnen worden tot een diepere grondlaag kan er voldoende draagkracht worden gerealiseerd. Een constructeur gespecialiseerd in schroeffunderingen kan hierbij advies geven.

Steengruis (grind): Een bodem met veel grind kent een hogere draagkracht.

Veengrond: Veen daarentegen is een zachte grondsoort die extreem samengedrukt kan worden en heeft een lage draagkracht. Wat niet wil zeggen dat deze bodemsoort ongeschikt is voor een schroeffundering. Juist voor deze grondsoort is een schroeffundering ideaal omdat de schroefpalen verlengbaar zijn en zo tot in diepere grondlagen aangebracht kunnen worden. Hierdoor ontstaat een hoger draagvermogen en voldoende stabiliteit.

Ontwerp en afmetingen van fundering

Andere belangrijke factoren voor het draagvermogen zijn het ontwerp en de afmetingen van de schroeffundering voor het bouwwerk. Zo kennen we de volgende factoren verbonden aan de schroefpalen:

Lengte van de grondschroef: De lengte van de grondschroef wordt bepaald op basis van de grondlagen die aanwezig zijn in combinatie met het gewicht van het bouwwerk. Hoe dieper de grondschroeven ingedraaid worden, hoe meer grondlagen er geraakt worden. Zo komen de grondschroeven in aanraking met  de sterkere bodemlagen waarin ze verankerd worden.

Grootte van de schroefbladen: De grootte van de schroefbladen zorgen voor een groter contact-oppervlak met de bodem waardoor de draagkracht toeneemt.

Materiaal van de grondschroef: Grondschroeven zijn doorgaans vervaardigd uit hoogwaardig staal, de sterkte van dit materiaal bepaalt mede wat het gewicht is dat de fundering kan dragen in combinatie met de hoeveelheid aan palen.

Type belasting van fundering

Een andere belangrijke factor is het type belasting dat het draagvermogen van een schroeffundering bepaalt. Hierbij kun je denken aan:

Verticaal gewicht: De belasting is de meest voorkomende belasting, hierbij gaat het om het gewicht van een aanbouw of uitbouw, een serre, terrasoverkapping, tiny-house of vakantiewoning. Een schroeffundering is ontworpen om grote verticale belastingen te ondersteunen.

Horizontale belasting: Denk hierbij aan wind of activiteit in de grond. Dit kan een verschuiving of daling van grond zijn, zoals we zien bij veel klei- en veengronden. Deze zijn gevoelig voor verzakking. Maar ook grondwaterstromen of zelfs verkeersbelasting kan hier een rol spelen.

Opwaartse krachten: Een veelvoorkomende opwaartse kracht ontstaat door het stijgen van het grondwaterniveau na zware regenval. Ook vorst kan een rol spelen waardoor opwaartse druk kan ontstaan op de fundering. In kleigrond zien we klei zwelling terug, waarbij klei water opneemt en daardoor opzwelt wat een opwaartse druk teweeg kan brengen.

Hoeveel gewicht kan een schroeffundering aan?

Tot slot komen we terug bij de vraag: hoeveel gewicht kan een schroeffundering aan. De draagkracht zoals wij dit noemen varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals je hebt kunnen lezen. Vanuit onze expertise kunnen we aangeven dat een schroeffundering, mits correct aangebracht, indrukwekkende hoeveelheden gewicht kan dragen.

Onze constructeur helpt je graag bij de berekening!

Aangezien iedere constructie uniek is kunnen de eisen voor een fundering variëren op basis van het ontwerp van het bouwwerk en de locatie. Een constructeur kan helpen bij het optimaliseren van het funderingsontwerp om ervoor te zorgen dat de schroeffundering niet alleen voldoende sterk is, maar ook economisch en efficiënt wordt geïnstalleerd. Dit kan onder meer betekenen dat de constructeur bepaalt hoeveel schroeven er nodig zijn, hoe ze moeten worden geplaatst en welke afmetingen het beste zijn om de belasting te verdelen.

Heeft een schroeffundering de juiste draagkracht voor mijn project?

Vraag je je af of een schroeffundering voldoende draagkracht heeft voor jouw project? Bel ons gerust voor deskundig advies of vraag direct een offerte aan via onze prijsindicator!

Onze werkwijze in funderen

Allereerst kijken wij naar de grondsoort en het gewicht van de te plaatsen constructie. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen hoeveel palen jouw fundering nodig heeft en op welke diepte deze geplaatst moet worden. Vervolgens zullen we met behulp van de juiste machines de palen in de grond draaien.

Funderen op een moeilijk bereikbare plek? Ook dat is geen probleem. De schroeffundering kan namelijk ook met de hand in de grond gedraaid worden.

Voordelen van schroeffundering

  • Geschikt voor iedere grondsoort
  • Geen geluids- en trillingsoverlast
  • Op elke diepte mogelijk
  • Snel en eenvoudig monteren
  • Geen droogtijd
  • Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen

Van Aken schroeffunderingen voor jouw bouwproject

Ga jij binnenkort bouwen en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van schroeffunderingen? Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we samen de mogelijkheden van jouw project bespreken.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?

Volg ons dan op Social Media.