Een fundering versterken, hoe pak je dat aan?
De fundering van je aanbouw of uitbouw is letterlijk en figuurlijk de basis van je aan- of uitbouw van je woning. Een stevige fundering voorkomt toekomstige problemen zoals verzakkingen en biedt de zekerheid dat je aanbouw jarenlang stabiel blijft. In dit artikel richten we ons op het versterken van funderingen, met een speciale focus op het toepassen van schroeffunderingen voor zowel nieuwe als bestaande situaties.
Fundering versterking
In Nederland hebben we veel te maken met zachte ondergronden zoals veen en klei. Hierdoor kunnen verzakkingen na verloop van tijd ontstaan, vooral bij lichte constructies zoals aanbouwen en uitbouwen. Verzakking leidt niet alleen tot scheuren en schade, maar kan ook de stabiliteit van de woning in gevaar brengen. Voorkomen is hier beter dan achteraf proberen te herstellen.
Voorkom toekomstige verzakkingen
Het voorkomen van deze problemen begint bij een degelijke fundering tijdens de bouw. Het versterken van een fundering is niet alleen relevant bij bestaande bouw, ook bij nieuwe aanbouw projecten is het goed om hier al direct bij stil te staan. Door direct voor een robuuste oplossing te kiezen, zoals een schroeffundering, kun je toekomstige kosten en ongemakken voorkomen.
De schroeffundering
Schroeffunderingen zijn de stabiele basis onder jouw bouwproject! Deze funderingstechniek biedt een snelle, efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor het verankeren van constructies in verschillende grondsoorten, zelfs in de zachtere bodemsoorten.
Met een grondonderzoek kunnen de eigenschappen van de bodem op de locatie van de bouw worden bepaald. Aan de hand van het ontwerp van de constructie kan een schroeffundering specialist de exacte locaties van de schroeven, de diepte en hoeveelheid bepalen, zodat deze een optimale draagkracht en stabiliteit kunnen bieden en verzakking in de toekomst voorkomen.
Herken de eerste verzakking signalen
Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je een of meer van deze signalen van verzakking herkent. Verzakking kan progressief zijn, wat betekent dat de schade na verloop van tijd erger wordt. Met tijdige ingrepen kun je de levensduur en veiligheid van de aanbouw en woning waarborgen!
Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken op een rij:
- Scheuren in metselwerk: Horizontale of diagonale scheuren in de gevel of binnenmuren kunnen een duidelijk teken zijn van verzakking. Let vooral op scheuren die breder worden in de loop van de tijd.
- Scheuren bij de aansluiting: Let op scheuren op plekken waar de aanbouw aan de hoofdwoning grenst. Deze voegen zijn kwetsbaar bij beweging.
- Kieren langs kozijnen: Als ramen of deuren in de aanbouw kieren vertonen, kan dit een teken zijn dat de constructie verzakt en niet meer recht is.
- Klemmende deuren en ramen: Als deuren of ramen in de aanbouw moeilijk open- of dichtgaan, kan dit een gevolg zijn van verzakking.
- Scheefliggende vloeren: Een verzakte aanbouw kan leiden tot een vloer die merkbaar scheef loopt. Dit kun je eenvoudig testen met een waterpas of door een bal op de vloer te laten rollen.
- Lekkage: Scheuren in muren of vloeren kunnen water de kans geven om naar binnen te sijpelen, wat vochtproblemen veroorzaakt.
- Schuinstaande constructie: Vanaf de buitenkant kan het lijken alsof de aanbouw iets “wegzakt” of niet meer in lijn staat met de hoofdwoning.
Versterken van een verzakte aanbouw of uitbouw
Bij een verzakte aanbouw of uitbouw speelt fundering versterking een belangrijk rol. Hoewel funderingsherstel, waarbij de constructie weer op het oorspronkelijke niveau wordt gebracht, een ander specialisme is, kunnen grondschroeven wel de fundering versterken. Bij Van Aken schroeffunderingen kunnen wij ervoor zorgen dat de verzakking stopt en verdere schade wordt voorkomen. Dit doen we door schroeffunderingen te plaatsen op de juiste posities, zoals bij het fundatieherstel van deze verzakte veranda.
Na het installeren van de schroeffundering kun jij of je aannemer ervoor kiezen om zelf een extra strokenfundering te storten en deze te verankeren aan de reeds bestaande fundering. Hierdoor ontstaat één sterk geheel.
Voor lichtere toepassingen bieden we ook een montagehoek aan, waarmee zonder beton een stevige verankering mogelijk is. Deze montagehoek kun je zelf bevestigen aan je bestaande fundering.
Snel, soepel en eenvoudig versterken van de fundering
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk de verzakking van een aanbouw of uitbouw stabiliseren en stoppen. Los van herstellen, wat een ander specialisme is kan het versterken van de bestaande fundering snel en eenvoudig worden aangepakt met schroefpalen.
Schroeffunderingen hebben als voordeel dat zij binnen zeer korte tijd gemonteerd kunnen worden én meteen na montage belast mogen worden. Zo kan het versterken van de bestaande fundering snel worden aangepakt en voorkom je verdere funderingsschade.
Stabiel en stevig in iedere grondsoort
Heb je te maken met een verzakking van de fundering van een aanbouw door bijvoorbeeld een zachtere grondsoort op locatie en ben je bang dat dit nadelige gevolgen heeft voor de fundering in de toekomst?
Een schroeffundering kan in iedere grondsoort gemonteerd worden en levert daarbij niet in op stabiliteit of stevigheid. Zo staat een veengrond bekend als zachte grondsoort en lopen bouwwerken op deze grondsoort het risico op verzakking wanneer ze op de traditionele manier gefundeerd worden. Soms is funderen op een grondsoort als veengrond simpelweg niet mogelijk.
Maar daar komt de schroeffundering om de hoek kijken. Deze manier van funderen kan ook in zachte grondsoorten een hoge stabiliteit en draagkracht waarborgen, omdat de schroeven worden afgesteld op de bodemsoort. In dat geval maken wij gebruik van verlengbare schroeven. Deze schroeven kunnen, door middel van een extra verlengstuk, dieper in de grond geschroefd worden. Zo gaan zij als het ware de zachtere grondlagen voorbij en worden ze gemonteerd in de vaste laag.
Onze werkwijze bij het versterken van een verzakte fundering
Allereerst kijken wij naar de grondsoort en het gewicht van de aanwezige aanbouw of bouwwerk. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen hoeveel palen jouw fundering versterking nodig heeft en op welke diepte de grondschroeven geplaatst moet worden. Vervolgens zullen we met behulp van de juiste machines de schroefpalen in de grond draaien.
Daarna kun je de grondschroeven verbinden met de bestaande fundering waardoor er een nieuw verstevigd geheel ontstaat.
Is de locatie van de aanbouw lastig te bereiken? Ook dat is geen probleem. De schroeffundering kan namelijk ook met de hand in de grond gedraaid worden.
Voordelen van schroeffundering
- Geschikt voor iedere grondsoort
- Versterken van bestaande- of nieuwe stroken fundering
- Geen geluids- en trillingsoverlast
- Op elke diepte mogelijk
- Snel en eenvoudig monteren
- Geen droogtijd
- Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen
Van Aken schroeffunderingen voor versterken van funderingen
Heb jij funderingsschade of een verzakking van je aanbouw en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor versterking door de inzet van schroeffundering? Neem contact met ons op en we kunnen samen de mogelijkheden voor de versterking bekijken.
Op de hoogte blijven?
Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?
Volg ons dan op Social Media.