Kun je een funderen zonder beton?
Funderen zonder beton is heel goed mogelijk. Bij het realiseren van een een tuinhuis, veranda, aanbouw, schuur of zelfs een tiny house, vragen veel particulieren zich af: is beton altijd nodig voor de fundering? Het antwoord is simpel: nee, dat hoeft niet. Dankzij innovatieve technieken zoals schroeffunderingen kun je eenvoudig, snel en duurzaam funderen zonder dat er beton aan te pas komt.
Voor welke bouwwerken is funderen zonder beton geschikt?
Schroeffunderingen, ook wel schroefpalen of grondschroeven genoemd, zijn ideaal voor uiteenlopende bouwwerken, zowel klein als groot. Denk bijvoorbeeld aan:
- Tuinhuisjes of schuren: Deze relatief lichte constructies kunnen perfect gefundeerd worden op schroefpalen. Dit voorkomt verzakking en zorgt voor een stabiele basis, zonder dat je een betonnen fundering hoeft te storten.
- Veranda’s en serres: Met schroefpalen kun je snel en efficiënt een fundering aanleggen voor een veranda of serre. Omdat je geen zware betonconstructie hoeft te plaatsen, blijft de tuin netjes en is het werk snel gedaan.
- Tiny houses: Door het lage gewicht van een tiny house is een schroeffundering ideaal. Het zorgt voor een stevige verankering, terwijl het installatieproces snel en milieuvriendelijk is.
- Aanbouwen: Ook voor een aanbouw aan je woning, zoals een extra kamer of een uitbouw, kunnen schroefpalen de benodigde stabiliteit bieden. Je voorkomt de lange droogtijden en het zware werk dat bij een traditionele betonfundering hoort.
Bovenstaand zijn slechts enkele voorbeelden waarbij het gebruik van funderingschroeven ideaal zijn voor een stabiele en circulaire fundering. Circulair omdat de funderingsschroeven van verzinkt staal herbruikbaar zijn.
Veel gestelde vragen
Vragen die veelal naar voren komen bij funderen zonder beton willen we graag met je delen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je de juiste vragen stellen aan de bouwpartner die je voor je fundering wilt inschakelen. Hieronder gaan we dieper in op veelgestelde vragen bij funderen zonder beton.
Is deze fundatie methode geschikt voor iedere grondsoort?
Funderen met schroefpalen kan vrijwel in elke soort grond worden toegepast, of het nu klei, zand, veen of iets anders is. Wel is het belangrijk om te weten wat de draagkracht van de grond is. In sommige gevallen kan een sondering (bodemonderzoek) nodig zijn om te bepalen hoe diep de schroefpalen geplaatst moeten worden om voldoende draagvermogen te garanderen. Het grote voordeel is dat de palen op een grotere diepte in de grond kunnen worden verankerd, waar de grond stabieler is.
Heb je zelf te maken met een zachtere grondsoort en ben je bang dat dit nadelige gevolgen heeft voor de fundering? Weet dan dat een schroeffundering in iedere grondsoort gemonteerd kan worden en levert daarbij niet in op stabiliteit of stevigheid. Zo staat een veengrond bekend als zachte grondsoort en lopen bouwwerken op deze grondsoort het risico op verzakking wanneer ze op de traditionele manier gefundeerd worden. Hier komt schroeffundering om de hoek kijken. Deze manier van funderen kan ook in zachte grondsoorten zoals veengrond een hoge stabiliteit en draagkracht waarborgen, omdat de schroeven worden afgesteld op de bodemsoort. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van verlengbare schroeven. Deze schroeven kunnen, door middels van een extra verlengstuk, dieper in de grond geschroefd worden. Zo gaan zij als het ware de zachter grondlagen voorbij en worden ze gemonteerd in de vaste laag.
Hoeveel gewicht kan een schroeffundering dragen?
Het draagvermogen van een schroeffundering is afhankelijk van meerdere factoren, zoals o.a. het type schroefpaal, de grondsoort, en het gewicht van het bouwwerk. De draagkracht van grondschroeven is enorm afhankelijk van de benodigde schroeven. Deze fundatie methode is geschikt is voor zowel lichte constructies zoals tuinhuisjes, schuren, serres, veranda’s, als ook voor zwaardere gebouwen zoal tiny houses en de uitbouw of aanbouw van een woning.
Voor specifieke projecten is het echter belangrijk om een bodemonderzoek te laten uitvoeren om het exacte draagvermogen te bepalen. Zo wordt verzekerd dat de schroefpalen op de juiste diepte worden geplaatst en het gewicht goed verdeeld wordt over voldoende palen. Een schroeffundering specialist komt graag bij je op locatie kijken voor een goed advies op maat.
Wat kost een fundatie zonder beton?
De prijs of kosten van een schroeffundering hangt af van diverse factoren. Denk hierbij aan het type bouwwerk, een lichter bouwwerk heeft minder palen, kleinere palen, nodig dan een zwaarder bouwwerk. Ook de grondsoort is bepalend, zo zullen de kosten bij een zandgrond lager zijn dan bij een veengrond (zachte grondsoort). Ook de benodigde lengte van de palen die nodig zijn is van invloed. En tot slot het aantal schroeven dat nodig is voor de bouwconstructie. Wij raden iedereen altijd aan een offerte op te vragen waarbij rekening gehouden wordt met al deze factoren.
Hoe zit het met beperkte werkruimte?
Een van de grootste voordelen van het gebruik van schroeven als fundering is dat ze eenvoudig te plaatsen zijn, zelfs op locaties met beperkte werkruimte. Waar je last kunt komen. Denk aan een achtertuin waar je met een kruiwagen of betonwagen niet kan komen. Dit kan doordat er geen makkelijke toegang tot de achtertuin is of omdat deze niet goed bereikbaar is. Hier biedt een schroeffundering de perfecte oplossing. De palen worden mechanisch of handmatig in de grond gedraaid, wat betekent dat er minimale ruimte nodig is voor installatie. Dit maakt het ook uitermate geschikt voor stedelijke of kleine tuinen waar manoeuvreerruimte schaars is.
Is er verschil tussen schroeffundering, schroefpalen, funderingspalen en grondschroeven?
Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt door partijen. Ze bedoelen vaak hetzelfde: een funderingstechniek waarbij schroefvormige palen in de grond worden gedraaid. Ze hebben allemaal als doel een stevige fundering te bieden zonder beton te storten. De keuze voor de exacte term hangt vaak af van de fabrikant of leverancier, maar het principe is hetzelfde: een snelle, duurzame en circulaire manier van funderen zonder de nadelen van beton.
Voordelen funderen zonder beton
Naast de vragen over funderen zonder beton zijn er ook voordelen te benoemen los van de antwoorden die bij de vragen aan bod zijn gekomen.
Minder tot geen hinder voor de buurt bij funderen zonder beton
Het gebruik van schroeven voor je fundering als basis voor jouw bouwproject heeft onder andere als voordeel dat het een minimale impact heeft op de omliggende omgeving. Hiermee bedoelen we de grond en de bestaande gebouwen om het bouwproject heen, maar ook de buurtbewoners die in de omliggende omgeving wonen.
De schroeven worden namelijk op een subtiele wijze in de grond geschroefd en veroorzaken hierbij nauwelijks verstoringen en bodemverplaatsingen. Van groot belang bij het bouwen van een serre, omdat dit meteen het risico op schade aan de bestaande woning wegneemt. De werkzaamheden tijdens het monteren van de grondschroeven kunnen trillingsvrij worden uitgevoerd, zodat er geen scheuren ontstaan in de muren van de bestaande woning. Waar het aanleggen van traditionele funderingen vaak gepaard gaat met veel trillingen, zware machines en hard geluid, is een schroeffundering juist vriendelijk voor de grond, omliggende gebouwen en buurtbewoners.
Snel, soepel en eenvoudig funderen zonder beton
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk kunnen genieten van jouw nieuwe ruimte en is het ook voor de andere betrokkenen fijn wanneer ze snel door kunnen met de werkzaamheden. Bij traditionele funderingen zoals het storten van beton zit je met een droogtijd en kost het enige tijd voordat je de fundering mag belasten. De werkzaamheden liggen op dat moment dus even stil. Schroeffunderingen hebben als voordeel dat zij binnen zeer korte tijd gemonteerd kunnen worden én meteen na montage belast mogen worden. Zo kan de verdere werkzaamheden direct hervat worden en kun jij zo snel mogelijk genieten van de nieuwe veranda, serre, aanbouw of tinyhouse etc…
Onze werkwijze
Allereerst kijken wij naar de grondsoort en het gewicht van de te plaatsen constructie. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen hoeveel palen jouw fundering nodig heeft en op welke diepte deze geplaatst moet worden. Vervolgens zullen we met behulp van de juiste machines de palen in de grond draaien.
Gaat het om een moeilijk bereikbare plek? Ook dat is geen probleem. De schroeffundering kan namelijk ook met de hand in de grond gedraaid worden.
Voordelen van schroeffundering
- Geschikt voor iedere grondsoort
- Geen geluids- en trillingsoverlast
- Op elke diepte mogelijk
- Snel en eenvoudig monteren
- Geen droogtijd
- Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen
Van Aken schroeffunderingen is jouw partner voor funderen zonder beton
Ga jij binnenkort bouwen en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van schroeffunderingen? Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we samen de mogelijkheden van jouw project bespreken.
Op de hoogte blijven?
Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?
Volg ons dan op Social Media.