Voorbereidingen voor het plaatsen van een fundering

Denk jij er aan om een aanbouw, uitbouw of een PreFab woning te plaatsen? Voordat je daar aan kunt beginnen is het belangrijk om een goede fundering te plaatsen. De fundering vormt de basis en zorgt ervoor dat jouw aanbouw stevig en veilig staat. Een solide fundering voorkomt problemen in de toekomst, zoals verzakkingen en scheuren. Een goed geplaatste fundering is essentieel om schade in de toekomst te voorkomen. Schade zoals scheuren in muren of vloeren, brengt veel hoge kosten met zich mee om te herstellen. Er zijn verschillende soorten funderingen, denk aan een strokenfundering, fundering op palen, poerfundering of schroeffundering. In dit artikel leggen we uit welke voorbereidingen jij moet treffen voordat je een fundering aanlegt. Zodat jij kunt zorgen voor een duurzame en stabiele basis van jouw bouwproject, nu en in de toekomst.

Waar moet ik op letten voor ik ga funderen?

  • Grondonderzoek: Laat een grondonderzoek uitvoeren om de draagkracht van de bodem te bepalen.
  • Uitzetten van de fundering: Gebruik piketpaaltjes om de posities van de fundering te markeren.
  • Grondwerk: Afhankelijk van het type fundering moet je geulen, gaten of bouwputten graven.
  • KLIC-melding: Doe een KLIC-melding om de locatie van kabels en leidingen te achterhalen.
  • Bouwplaatsinrichting: De bouwplaats moet toegankelijk zijn voor machines en er dient stroom (230V) aanwezig te zijn.
  • Materiaalvoorziening: Zorg dat wapening, beton, schroefpalen of prefab elementen op tijd worden geleverd.
  • Controle: Laat een constructeur controleren of de voorbereidingen goed zijn uitgevoerd.

Welk type fundering past bij jouw project?

De keuze die jij maakt voor een fundering hangt af van de bodemgesteldheid, het type bouwwerk en de omgeving. Een strokenfundering is geschikt voor stevige grond, zoals zand en klei. Een fundering op palen is ideaal voor zwakke grond zoals veen of slappe klei. Een poerfundering kan worden gebruikt bij het plaatsen van lichte bouwwerken. Voor een snelle en duurzame oplossing is een schroeffundering perfect, hiermee kun je trillingsvrij bouwen en in elke grondsoort. Elk type fundering heeft zijn eigen voordelen en kosten. Daarom is het belangrijk om te overleggen met een aannemer of specialist voordat je begint. Van Aken kan je hierbij helpen. Meer en meer zien wij aanvragen waarbij een strokenfundering gecombineerd wordt met een schroeffundering voor extra stabiliteit, om zo de kans op verzakking in de toekomst te voorkomen.

Simpele maar sterke strokenfundering

Een strokenfundering is een veelgebruikte fundering onder dragende muren. Dit type fundering verdeelt de belasting over lange betonnen stroken. Voor de voorbereiding is een grondonderzoek nodig, hiermee meet je de draagkracht van de grond. De stroken moet je met piketpaaltjes uitzetten, hierna moet je geulen graven. In de geulen kun je zand of grind aanbrengen om de druk te verdelen. Vervolgens moet een stalen wapening worden geplaatst, waardoor de fundering sterker wordt. Een aannemer kan de wapening controleren zodat je er zeker van bent dat deze juist geplaatst is. Hierna kun je beton storten. Na het storten van het beton moet het uitharden, dit duurt minimaal 28 dagen. Hierna is het beton sterk genoeg om jouw aanbouw te kunnen dragen.

Fundering op palen voor een onstabiele grond

Een fundering op palen wordt gebruikt bij een onstabiele grond. Dit type fundering brengt de belasting via palen over op een draagkrachtige laag. De eerste stap is een grondonderzoek om te bepalen hoe diep de palen moeten komen. Hierna kan berekent worden hoeveel palen er nodig zijn en hoe diep ze moeten worden geplaatst. De locaties van de palen kun je uitzetten met piketpaaltjes. Voordat de palen worden geplaatst, moet je een KLIC-melding doen, deze is verplicht. Dit voorkomt schade aan kabels en leidingen in de ondergrond. Voor het aanbrengen van de palen is vaak een heistelling of boorinstallatie nodig. De palen worden de grond in geslagen of geboord. Na plaatsing is het belangrijk dat je controleert of de palen voldoende draagkracht hebben. Dit zorgt ervoor dat het gebouw stabiel blijft. Een fundering op palen is vaak duur doordat er gebruik wordt gemaakt van gespecialiseerd materiaal en machines. Het is tijdrovend, complex en de kans op geluidsoverlast is groot.

Eenvoudig maar functioneel, een poerfundering

Een poerfundering is een fundering die vaak gebruikt wordt voor lichte bouwwerken. Denk aan veranda’s, carports en schuren. Poeren zijn betonnen blokken die onder kolommen of palen worden geplaatst. De voorbereiding begint met het opstellen van een bouwtekening die de posities van de kolommen aangeeft. Vervolgens worden gaten gegraven op de plek waar de poeren komen. Je kunt een laag grind toevoegen om de druk gelijkmatig te verdelen. De poeren kunnen worden gestort of als prefab elementen worden aangeleverd. Het is belangrijk dat de poeren waterpas staan, zodat de kolommen recht blijven staan. Eventueel kunnen de poeren met wapening worden verstevigd voor extra draagkracht. Dit zorgt voor een stabiele basis voor veranda’s, pergola’s en lichte constructies. De bovengrond moet stevig zijn, omdat poeren niet diep in de grond kunnen worden geplaatst. Een poerfundering is eenvoudig te plaatsen maar daardoor ook heel kwetsbaar voor beweging. De poeren kunnen verschuiven door de beweging in de grond of door hoog grondwater. Ook bieden ze weinig bescherming tegen vocht en kou, dit kan leiden tot problemen zoals opkomend vocht in je aanbouw.

Duurzaam, snel en trillingsvrij. De schroeffundering!

Een schroeffundering is een innovatieve, duurzame fundering die eenvoudig te plaatsen is. In plaats van te graven of heien, worden schroefpalen met een draaiende beweging de grond in gebracht. Dit gebeurt met een machine die zonder trillingen werkt en kan zelfs met de hand worden gedaan! Het proces is snel en milieuvriendelijk, ideaal voor stedelijke gebieden. De voorbereiding begint met een grondonderzoek om de juiste diepte van de schroefpalen te bepalen. De exacte posities van de schroefpalen worden uitgezet met piketpaaltjes. Een KLIC-melding is verplicht om kabels en leidingen te lokaliseren. De schroefpalen worden met een machine, of met de hand, de grond in gedraaid. Dit proces is snel en kan binnen één dag worden afgerond. Na plaatsing worden de palen gecontroleerd op diepte, draagkracht en stabiliteit. Schroeffunderingen worden veel gebruikt bij veranda’s, tuinhuisjes, zonnepanelen en tijdelijke bouwprojecten.

Veelgemaakte fouten bij voorbereiding van fundering

  • Geen grondonderzoek: Zonder grondonderzoek weet je niet hoe sterk de bodem is.
  • Vergeten van een KLIC-melding: Dit kan schade veroorzaken aan kabels en leidingen, met hoge kosten als gevolg.
  • Verplaatste piketpaaltjes: Als piketpaaltjes verplaatst worden, worden de palen op verkeerde plekken geplaatst.
  • Verkeerde maatvoering: Te ondiepe of te smalle funderingen kunnen later verzakken.
  • Geen controle door constructeur: Zonder controle kunnen fouten pas zichtbaar worden bij belasting van de fundering.

Onze werkwijze in funderen

Allereerst kijken wij naar de grondsoort en het gewicht van de te plaatsen constructie. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen hoeveel palen jouw fundering nodig heeft en op welke diepte deze geplaatst moet worden. Vervolgens zullen we met behulp van de juiste machines de palen in de grond draaien.

Meer informatie? Bekijk onze prijsindicator voor de kosten van de fundering van je terrasoverkapping of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Voordelen van schroeffundering

  • Geschikt voor iedere grondsoort
  • Geen geluids- en trillingsoverlast
  • Op elke diepte mogelijk
  • Snel en eenvoudig monteren
  • Geen droogtijd
  • Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen

Van Aken schroeffunderingen voor jouw aanbouw

Ga jij binnenkort een aanbouw (laten) bouwen en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van schroeffunderingen? Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we samen de mogelijkheden van jouw project bespreken.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?

Volg ons dan op Social Media.