Wat is beter, schroeffundatie of funderingsblokken?

Voor welk bouwproject je de handen ook uit de mouwen steekt; een fundering is onmisbaar om een stabiele basis te realiseren voor de bouwconstructie. Wanneer je op zoek gaat naar een fundering voor jouw bouwproject, zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Voor welke fundering je kiest hangt af van verschillende factoren zoals de constructie, het bodemtype en nabijgelegen gebouwen. Twee opties om een fundering te leggen zijn een schroeffundatie en funderingsblokken. Welke van deze twee is de beste optie? In dit artikel nemen we je mee in de verschillende eigenschappen van deze twee typen fundering, zodat jij uiteindelijk een weloverwogen beslissing kunt maken voor jouw bouwproject.

Wat zijn schroeffundaties en funderingsblokken?

Voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van de twee typen fundaties, leggen we je eerst even kort uit hoe de twee typen eruit zien en hoe ze ingezet kunnen worden.

Schroeffundatie

De naam zegt het eigenlijk al. Een schroeffundatie is een type fundatie dat is opgebouwd uit verschillende schroeven. Deze grondschroeven worden met speciale machines in de bodem gedraaid en creëren samen een stabiele, stevige fundatie met name voor lichte bouwconstructies.

Funderingsblokken

We kennen voornamelijk de traditionele fundering waarbij er een oppervlaktes gevuld worden met beton om de constructie te dragen. Er is echter ook de mogelijkheid om een fundering te realiseren met funderingsblokken. Deze betonblokken worden vooraf al gestort en op locatie in de grond geplaatst. Over het algemeen zijn deze betonblokken sneller en gemakkelijker te plaatsen dan een traditionele fundering.

Hoe kies je de juiste fundatie voor jouw bouwconstructie?

Er zijn veel opties mogelijk op het gebied van fundaties om een stevige, stabiele basis te realiseren voor jouw bouwproject. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de unieke eigenschappen van jouw project, zodat je kiest voor een fundering die stevig en duurzaam is. Zo voorkom je problemen achteraf zoals een verzakte fundatie of schade aan bestaande constructies.

Constructie dat gefundeerd moet worden

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar het type constructie dat de fundatie moet dragen. Lichte bouwconstructies zoals tuinhuisjes of veranda’s hebben een ander type fundering nodig dan een zware constructie zoals een woonhuis. Om problemen zoals verzakkingen of scheuren achteraf te voorkomen, moet je dus allereerst kijken naar de belasting en het gewicht die de fundatie moet dragen.

Voorkom verzakking van je fundatie; let goed op het soort bodem

Daarnaast zijn er verschillende soorten bodemtypes, die ieder hun eigen aandachtspunten hebben wanneer je een fundatie gaat leggen. Vooral bij klei- en veengrond kan het een uitdaging vormen om een stevige fundatie te leggen voor de bouwconstructie. Zo is er bij het plaatsen van deze veranda niet goed gekeken naar de ondergrond. Er is gekozen om een fundering te leggen met funderingsblokken, maar door de zachte grondsoort was de draagkracht niet hoog genoeg en is de veranda gaan verzakken. Met een schroeffundatie heeft Van Aken de veranda weer een solide basis gegeven.

Tijdelijke of permanente fundatie?

Blijft de bouwconstructie voor altijd staan of is het bijvoorbeeld een tijdelijke mantelzorgwoning? Wanneer de constructie tijdelijk is, wil je natuurlijk niet dat de fundering na het verwijderen van het gebouw achterblijft in de grond.

In welke omgeving wordt de fundatie aangelegd?

Bovendien is het ook belangrijk om de omgeving mee te nemen bij het leggen van een fundering. Je wilt andere gebouwen in de omgeving niet beschadigen en ook de biodiversiteit zo min mogelijk verstoren. Zeker in dichtbevolkte gebieden is dit geluidshinder en trillingen in de grond een belangrijk aandachtspunt.

Kiezen voor een schroeffundatie

In veel gevallen is een schroeffundatie een zeer goede keuze, omdat deze vorm van funderen een aantal unieke eigenschappen met zich meebrengt. Een schroeffundatie is namelijk bijzonder geschikt wanneer je en lichte bouwconstructie gaat plaatsen, zoals een tuinhuis, terras, serre of vakantiewoning.

Een ander groot voordeel van een schroeffundatie, is het het feit dat er geen graafwerk aan vooraf gaat en dat de fundatie zelf ook met relatief kleine machines kan worden gerealiseerd. Er hoeven dus geen zware, grote machines ingezet te worden. Dit maakt een schroeffundatie ideaal wanneer de locatie moeilijk te bereiken is, omdat er bijvoorbeeld geen achterom aanwezig is. Daarnaast zorgt het voor een snellere realisatietijd.

Een bijkomend voordeel van het ontbreken van zware, grote machines bij het bij het leggen van de fundering, is het elimineren van geluidsoverlast en trillingen. Wel zo prettig wanneer je een fundering legt in een drukke woonwijk of een gebied waar het behoud van de biodiversiteit van groot belang is.

Misschien wel een van de grootste voordelen van een schroeffundatie ten opzichte van alternatieven, is dat dit type fundatie geschikt is voor iedere bodemsoort. Ook in zachtere grondsoorten, zoals klei en veen, waarbij het leggen van een traditionele fundatie een uitdaging kan vormen.

Als laatste zijn schroeffunderingen zeer duurzaam, zowel in productie als in gebruik. De schroeven zijn gemaakt van hoogwaardig staal en elimineren daarmee het energie-intensieve en vervuilende proces om beton te produceren. De schroeven kunnen na gebruik volledig verwijderd worden uit de grond en opnieuw of voor andere doeleinden worden ingezet.

Kiezen voor funderingsblokken

Funderingsblokken zijn ideaal wanneer je op zoek bent naar een type fundatie dat zwaardere belastingen kan dragen, zoals grote tuinhuizen of carports.

Wanneer er sprake is van een stabiele, vaste bodem is het niet noodzakelijk om diep te funderen. In dit geval zijn funderingsblokken een goede oplossing, omdat zij in de bovenlaag van de grond worden bevestigd en een stabiele basis bieden voor de constructie.

Wanneer je een constructie plaatst die permanent is en waar geen sprake is van verwijdering of verplaatsing naar verloop van tijd, zijn funderingsblokken een geschikte fundatie. Ze zijn ontworpen voor langdurige duurzaamheid en behouden lange tijd hun stevige, stabiele basis zonder dat hier onderhoud voor nodig is.

Funderingsblokken worden vaak gebruikt wanneer er meerdere fundaties gecombineerd worden. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de constructie een ongelijke verdeling heeft qua belasting en gewicht, waardoor op sommige plekken extra ondersteuning nodig is.

Fundatie nodig? Laat je goed adviseren

Welke fundatie je kiest is afhankelijk van een aantal factoren. Het is belangrijk om deze factoren vooraf duidelijk in kaart te brengen en op basis daarvan een keuze te maken voor het type fundatie dat je gaat gebruiken.

Kortom, schroeffundaties zijn vaak de betere keuze voor lichte tot middelzware constructies, vooral als snelheid, flexibiliteit en minimale bodemverstoring belangrijk zijn. Ze zijn ook een uitstekende keuze in situaties waar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van belang zijn. Funderingsblokken zijn daarentegen beter geschikt voor zwaardere constructies op stabiele ondergronden en bieden een solide, permanente basis, hoewel ze minder flexibel en arbeidsintensiever zijn.

Van Aken: specialist in schroeffundaties

Ga jij binnenkort starten met een bouwproject en overweeg je om hiervoor een schroeffundatie als basis te leggen? Bij Van Aken zijn wij specialist op het gebied van dit type fundering en helpen we je graag. We kijken samen naar de eigenschappen van jouw bouwproject en andere factoren, zodat we je een betrouwbaar advies kunnen geven voor de stevige, stabiele schroeffundatie onder jouw constructie. Bel ons voor meer informatie of ga naar onze prijsindicator als je wilt weten wat jouw schroeffundatie gaat kosten.

Voordelen van schroeffundering

  • Geschikt voor iedere grondsoort
  • Geen geluids- en trillingsoverlast
  • Op elke diepte mogelijk
  • Snel en eenvoudig monteren
  • Geen droogtijd
  • Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen

Van Aken schroeffundaties voor jouw bouwproject

Ga jij binnenkort een bouwconstructie (laten) plaatsen en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van een schroeffundatie? Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we samen de mogelijkheden van jouw project bespreken.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?

Volg ons dan op Social Media.