Betonpoeren of schroeffundering; welke kies je?

In de wereld van bouw en constructie zijn er talloze keuzes te maken. Een belangrijke beslissing die de stabiliteit en duurzaamheid van je project kan beïnvloeden, is die tussen betonpoeren en schroeffunderingen. Beide zijn populaire methoden voor het creëren van een stevige basis voor allerlei constructies, maar ze verschillen in eigenschappen en toepassingen. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken, voordelen en nadelen van betonpoeren en schroeffunderingen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw bouwproject.

Eigenschappen van betonpoeren

Een betonpoer is een veelgebruikt element in de bouw voor funderingsconstructies. Het is een stuk beton waarop een paal van hout, staal of beton geplaatst kan worden, waardoor de belasting van een constructie overgebracht wordt naar de onderliggende grond. Meestal heeft een betonpoer de vorm van een blok of cilinder en wordt het direct geplaatst op een voorbereide fundering, zoals een gat gevuld met beton. Vaak is het bovenste deel voorzien van een metalen bevestigingspunt, zoals een bout of schroefdraad, om de palen of balken van de constructie stevig te verankeren.

Ze kunnen verschillende weersomstandigheden en milieu-invloeden weerstaan en zijn geschikt voor een breed scala aan bouwprojecten.

Betonpoeren zijn echter ook zwaar en moeilijk te hanteren bij installatie, vooral op moeilijk bereikbare locaties. Het gebruik ervan kan ook de esthetiek van een bouwproject beïnvloeden, omdat ze zichtbaar zijn en niet altijd naadloos integreren met het ontwerp. Bij installatie is het van belang om ervoor te zorgen dat betonpoeren correct worden geplaatst en vastgezet, om stabiliteitsproblemen en structurele schade op lange termijn te voorkomen.

Betonpoeren vertegenwoordigen een klassieke bouwoplossing en behoren helaas niet tot de meest milieuvriendelijke opties. Gelukkig zijn er alternatieven die een stuk minder belastend zijn voor het milieu!

Eigenschappen van schroeffunderingen

Schroeffunderingen, ook wel grondankers genoemd, zijn een innovatieve en efficiënte oplossing voor het creëren van een stevige fundering voor diverse constructies. Ze bestaan uit metalen schroefpalen die diep de grond in worden gedraaid tot ze op een stabiele laag in de bodem rusten. Deze palen kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het funderen van onder andere vlonders, veranda’s, serre’s, tuinhuisjes en vakantiewoningen.

Wat schroeffunderingen uniek maakt, is hun veelzijdigheid en aanpasbaarheid aan verschillende bodemomstandigheden. Ze zijn geschikt voor alle grondsoorten, van zand tot klei en zelfs rotsachtige bodems, waardoor ze een breder toepassingsgebied hebben dan traditionele betonpoeren. Bovendien zijn schroeffunderingen snel te installeren met minimale verstoring van de omgeving, waardoor ze een kosteneffectieve en milieuvriendelijke keuze zijn voor bouwprojecten. Met schroeffunderingen kunt u snel en efficiënt een solide basis creëren voor uw constructie, zonder concessies te doen aan stabiliteit en duurzaamheid.

Schroeffunderingen vergeleken met betonpoeren

Maak welke kies je nu voor je bouwproject; betonpoeren of schroeffunderingen? Hieronder zetten we de schroeffunderingen naast de betonpoeren en vergelijken we de voor- en nadelen.

 • Voorbereiding en droogtijd

  Zo is er bij het plaatsen van betonpoeren wél graafwerk nodig en moet er beton gestort worden. Dit kan een tijdrovend proces zijn, doordat er allereerst gegraven moet worden en het beton vervolgens nog moet uitharden. Bovendien kan het uitgraven en storten van beton een hoop overlast met zich meebrengen in de vorm van trillingen en lawaai. Hierdoor wordt mogelijk de omgeving of de bodem verstoord. Schroeffunderingen hoeven niet op een bestaande fundering gemonteerd te worden, waardoor ze vrijwel geen voorbereiding vereisen en snel en zonder overlast gerealiseerd kunnen worden.

  Kortom; met schroeffunderingen win je flink wat tijd én voorkom je overlast voor jezelf en je buren

 • Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

  Zowel betonpoeren als schroeffunderingen hebben een lange levensduur en zijn in dat opzicht net zo duurzaam. Toch hebben schroeffunderingen een hogere mate van duurzaamheid dan betonpoeren. Het produceren van beton is een energie-intensief proces met een hoge CO2 uitstoot. Bij de inzet van schroeffunderingen wordt beton geëlimineerd.

  Schroeffunderingen worden vervaardigd van duurzame materialen en zijn ook nog eens herbruikbaar. Zelfs wanneer de schroeven niet meer opnieuw ingezet kunnen worden, zijn de grondstoffen wel volledig recyclebaar. Bij beton zit dat anders. Beton is ten eerste zeer lastig te verwijderen uit de grond en de grondstoffen kunnen daarnaast niet of nauwelijks worden hergebruikt. Dit vergroot dus de afvalafvoer van bouwprojecten en vergroot de ecologische voetafdruk.

  Ook zijn voor het plaatsen van schroeffunderingen veel minder grote en zware machines nodig. Het transport van de producten naar de bouwplaats toe vergt tot slot ook minder CO2 uitstoot en doordat er geen trillingen vrij komen bij het plaatsen van schroeffunderingen wordt de biodiversiteit niet verstoord.

  Kortom; als je op zoek bent naar een meer milieuvriendelijke oplossing voor funderen steekt de schroeffundering er met kop en schouders bovenuit!

 • Belasting en stabiliteit

  Betonpoeren hebben in principe een hoge belastingscapaciteit en stabiliteit, mits de grondsoort in goede conditie is. Wanneer er sprake is van een zachte of onstabiele bodem, kan het zijn dat de betonpoeren extra versteviging nodig hebben om verschuiving en verzakking te voorkomen. Dit maakt het een stuk complexer en kan daardoor ook resulteren in hogere kosten.

  Schroeffunderingen daarentegen zijn er juist op gemaakt om ook in zachte of onstabiele grondsoorten een stevige, stabiele basis te bieden. Doordat de schroeven onafhankelijk van elkaar op de juiste diepte kunnen worden bevestigd, kunnen ze altijd in een vaste laag verankerd worden. Indien nodig kunnen de schroeven zelfs verlengd worden. Zo wordt het risico op het verzakken of verschuiven van de constructie geëlimineerd.

  Kortom; schroeffunderingen bieden dezelfde stabiliteit als betonpoeren, maar zijn ze geschikt voor alle grondsoorten en vaak kostenefficiënter te installeren.

Betonpoer versus schroeffundering: wie wint?

In de keuze tussen betonpoeren en schroeffunderingen voor jouw bouwproject, is het belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Betonpoeren bieden een solide ondersteuning voor constructies en zijn geschikt voor diverse bouwprojecten. Echter, de installatie kan tijdrovend zijn en mogelijk overlast veroorzaken door graafwerk en betonstorting. Bovendien zijn betonpoeren niet altijd de meest milieuvriendelijke keuze vanwege het energie-intensieve productieproces van beton.

Aan de andere kant bieden schroeffunderingen een snelle, veelzijdige en duurzame oplossing voor funderingswerkzaamheden. Ze vereisen minimale voorbereiding en veroorzaken weinig overlast tijdens installatie. Bovendien zijn schroeffunderingen geschikt voor alle grondsoorten en zijn ze vaak kostenefficiënter te installeren dan betonpoeren. Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke en stabiele funderingsoplossing, zijn schroeffunderingen een uitstekende keuze. Wil je meer weten over de inzetbaarheid en eigenschappen van schroeffunderingen of ontvang je graag een prijsindicatie? Neem dan gerust contact met ons op. Als specialist in schroeffunderingen kunnen we al je vragen beantwoorden.

Van Aken Schroeffunderingen: een stabiele, stevig basis voor alle bouwprojecten

Van Aken Schroeffunderingen heeft jarenlange ervaring in de bouw en beschikt over alle benodigde kennis en expertise op het gebied van schroeffunderingen. Wij vinden een eerlijke en transparante communicatie belangrijk, vandaar dat je na het invullen van de prijscalculator altijd een eerlijk en duidelijk advies krijgt van onze vakkundige medewerkers. Ons advies is altijd maatwerk, afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van het bouwproject, zodat er een solide fundering gerealiseerd kan worden die jarenlang meegaat.

Eenvoudige, snelle montage

We plannen samen een datum waarop we de schroeffundering van het bouwproject komen realiseren. Een groot voordeel van schroeffunderingen is het feit dat er geen graafwerkzaamheden aan vooraf gaan. Er hoeven dus geen grote, zware machines geregeld te worden om de grond uit te graven en er zijn dus ook geen bijkomende kosten voor het huren van de machines en het afvoeren van zand. Nog een bijkomend voordeel? De bodem en omgeving worden niet verstoord door de trillingen en het lawaai van de machines én je hoeft geen vergunning aan te vragen.

Wij monteren onze schroeffunderingen met relatief klein gereedschap. We boren de schroeven direct stevig in de grond, zonder eerst gaten te graven. Onze gespecialiseerde machines kunnen de werkzaamheden zonder lawaai en trillingen uitvoeren, zodat er minimale overlast ontstaat tijdens het aanleggen van de fundering. Als het bouwproject zich in de tuin of achter een bestaand gebouw bevindt, kunnen onze machines eenvoudig achterom naar de locatie gebracht worden. Heb je geen achterom of is de doorgang te klein? Geen probleem. We nemen dan ons handgereedschap mee en voorkomen zo dat er schade aan gebouwen of materialen ontstaat door hijsen of rollen van de machines.

Hoewel de machines handzaam zijn en rekening houden met de omgeving, wil dat niet zeggen dat het werk daardoor ook langer duurt. De meeste funderingen realiseren we binnen één dag. De schroeffundering heeft geen droogtijd en mag direct belast worden. Zo kan het bouwproject direct hervat worden!

Duidelijke communicatie

Van Aken Schroeffunderingen heeft een eigen constructeur in dienst om precieze berekeningen te maken voor het realiseren van de fundering, op maat voor het specifieke bouwproject. Omdat we het belangrijk vinden dat alles zo soepel en vlot mogelijk verloopt, is er een duidelijke communicatie tussen onze eigen constructeur en de constructeur die zich bezighoudt met het bouwproject in zijn geheel. Ook hier vinden wij eerlijke en transparante communicatie het belangrijkst. Zo weet de klant te alleen tijden hoe de vork in de steel zit en kunnen wij ons volledig richten op het realiseren van de solide fundering voor het bouwproject. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent.

Van Aken schroeffunderingen voor jouw bouwprojecten

Ga jij binnenkort starten met een bouwproject en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van schroeffunderingen? Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we samen de mogelijkheden van jouw project bespreken.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?

Volg ons dan op Social Media.