Wat is de beste fundering voor een serre?

Zo’n nieuwe serre staat natuurlijk mooi in de tuin of als verlenging van jouw woning, maar hoe staat deze er jaren later bij? Zonder een goede fundering kan de serre verzakken en problemen met de isolatie veroorzaken. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten, daarom is het belangrijk om vooraf goed te kijken naar een sterke fundering.

Wij snappen dat bij het bouwen van de serre meer aandacht gaat naar alle aspecten boven de grond en het uiterlijk van de serre. Een fundering is echter minstens zo belangrijk en is letterlijk en figuurlijk de basis van de bouwconstructie. De wereld van funderingen is misschien nieuw voor je en je weet niet precies welke soorten er zijn en waar je op moet letten. In dit artikel vertellen wij graag meer over het funderen van de serre.

Traditionele funderingen

De traditionele funderingen zijn alle jarenlang bekend in de bouw en hebben zich inmiddels bewezen als betrouwbare, stevige oplossing om verschillende constructies te dragen. Over het algemeen worden de meeste funderingen gelegd door middel van het storten van beton. Beton is een zeer sterk materiaal dat in vloeibare vorm in allerlei vormen kan worden gegoten. De grijze massa is duurzaam, doordat hij bestand is tegen weersinvloeden, brand, slijtage en erosie.

Naast de een fundering van beton is het ook mogelijk om een fundering aan te leggen in de vorm van heipalen. Heipalen zijn houten palen in de grond gedreven worden om ondersteuning te bieden aan een gebouw. Deze vorm van funderen wordt vaak gebruikt wanneer er sprake is van een zachte bodemsoort en beton niet op zichzelf gebruikt kan worden.

Beide manieren van funderen zijn stevig en stabiel, maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Zo is beton, met name de productie hiervan, ontzettend belastend voor het milieu. Daarnaast heeft beton na het storten een lange droogtijd en duur het even voordat de bouw hervat kan worden. Een betonnen fundering is gevoelig voor bodemverzakkingen en kan schade aanrichten aan gebouwen. Niet alleen aan de nieuwe serre, maar ook aan de bestaande woning. Zowel het storten van beton als het in de grond drijven van heipalen brengen veel overlast in de vorm van trillingen en geluid met zich mee. Dit is natuurlijk nooit fijn, maar zeker niet wanneer de bouw direct grenst aan je bestaande woning en misschien zelfs ook de buren.

Schroeffundering

Schroeffunderingen zijn de stabiele basis onder ieder bouwproject! Onze schroeffunderingen bieden een snelle, efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor het verankeren van constructies in verschillende grondsoorten, zelfs in de zachtere bodemsoorten. Van Aken Schroeffunderingen heeft jarenlange ervaring en expertise op het gebied van schroeffunderingen en biedt daarmee maximale stabiliteit en betrouwbaarheid voor de fundering van een serre.

Wij nemen niet alleen het monteren van de schroeffundering voor onze rekening, maar kijken van tevoren ook goed naar verschillende aspecten. Zo kunnen we jou verzekeren van een fundering die stabiel in de grond zit en jarenlang meegaat. Allereerst zullen we grondonderzoek uitvoeren om de eigenschappen van de bodem op de locatie van de bouw te bepalen. Aan de hand van het ontwerp van de constructie bepalen wij de exacte locaties van de schroeven, zodat deze een optimale draagkracht en stabiliteit kunnen bieden.

Funderen zonder overlast

Een serre is een uitbouw van jouw woning. Deze zit dus voor een deel met vast aan de bestaande constructie van de woning, waardoor het van groot belang is dat er tijdens de bouw ook gekeken wordt naar de constructie en fundering van de bestaande woning. Het gebruik van schroeffundering als basis voor jouw bouwproject heeft onder andere als voordeel dat het een minimale impact heeft op de omliggende omgeving. Hiermee bedoelen we de grond en de bestaande gebouwen om het bouwproject heen, maar ook de buurtbewoners die in de omliggende omgeving wonen.

Schroeffunderingen worden namelijk op een subtiele wijze in de grond geschroefd en veroorzaken hierbij nauwelijks verstoringen en bodemverplaatsingen. Van groot belang bij het bouwen van een serre, omdat dit meteen het risico op schade aan de bestaande woning wegneemt. De werkzaamheden tijdens het monteren van de schroeffundering kunnen trillingsvrij worden uitgevoerd, zodat er geen scheuren ontstaan in de muren van de bestaande woning. Waar het aanleggen van traditionele funderingen vaak gepaard gaat met veel trillingen, zware machines en hard geluid, is een schroeffundering juist vriendelijk voor de grond, omliggende gebouwen en buurtbewoners.

Snel, soepel en eenvoudig

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk kunnen genieten van jouw serre en is het ook voor de aannemer fijn wanneer hij snel door kan met de werkzaamheden. Bij traditionele funderingen zoals het storten van beton zit je daarna met een droogtijd en kost het enige tijd voordat je de fundering mag belasten. De bouw ligt op dat moment dus even stil en je kijkt vanuit je woning uit op een grijze vlakte die uiteindelijk een serre moet worden. Ook voor de aannemer ligt het werk even stil, omdat de volgende werkzaamheden voor de serre niet of nauwelijks uitgevoerd kunnen worden. Schroeffunderingen hebben als voordeel dat zij binnen zeer korte tijd gemonteerd kunnen worden én meteen na montage belast mogen worden. Zo kan de bouw direct hervat worden en kan de nieuwe serre zo snel mogelijk opgeleverd worden.

Stabiel en stevig in iedere grondsoort

Heb je te maken met een zachtere grondsoort en ben je bang dat dit nadelige gevolgen heeft voor de fundering? Een schroeffundering kan in iedere grondsoort gemonteerd worden en levert daarbij niet in op stabiliteit of stevigheid. Zo staat een veengrond bekend als zachte grondsoort en lopen bouwwerken op deze grondsoort het risico op verzakking wanneer ze op de traditionele manier gefundeerd worden. Soms is funderen op een grondsoort als veengrond simpelweg niet mogelijk zonder veel voorbereiding en extra maatregelen.

Maar daar komt de schroeffundering om de hoek kijken. Deze manier van funderen kan ook in zachte grondsoorten een hoge stabiliteit en draagkracht waarborgen, omdat de schroeven worden afgesteld op de bodemsoort. In dat geval maken wij gebruik van verlengbare schroeven. Deze schroeven kunnen, door middel van een extra verlengstuk, dieper in de grond geschroefd worden. Zo gaan zij als het ware de zachtere grondlagen voorbij en worden ze gemonteerd in de vaste laag.

Onze werkwijze

Allereerst kijken wij naar de grondsoort en het gewicht van de te plaatsen constructie. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen hoeveel palen jouw fundering nodig heeft en op welke diepte deze geplaatst moet worden. Vervolgens zullen we met behulp van de juiste machines de palen in de grond draaien.

Staat de serre op een moeilijk bereikbare plek? Ook dat is geen probleem. De schroeffundering kan namelijk ook met de hand in de grond gedraaid worden. Omdat er voor de montage van schroeffunderingen geen grote, zware machines nodig zijn, hoeft er vrijwel nooit een vergunning aangevraagd te worden voor het realiseren van de fundering. Dit is scheelt een hoop tijd én geld!

Voordelen van schroeffundering

  • Geschikt voor iedere grondsoort
  • Geen geluids- en trillingsoverlast
  • Op elke diepte mogelijk
  • Snel en eenvoudig monteren
  • Geen droogtijd
  • Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen

Van Aken schroeffunderingen voor jouw serre

Ga jij binnenkort een serre (laten) bouwen en ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van schroeffunderingen? Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we samen de mogelijkheden van jouw project bespreken.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?

Volg ons dan op Social Media.