Wat is een schroeffundering?

Een schroeffundering is nog relatief onbekend in de wereld van bouw- en constructietechnieken. En onbekend maakt onbemind, volledig onterecht in dit geval. Dit type fundering biedt namelijk tal van voordelen ten opzichte van traditionele funderingsmethoden zoals beton of heipalen. In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van schroeffunderingen: wat is het precies, van welk materiaal worden ze gemaakt, hoe worden ze toegepast, wat zijn de voordelen en nog veel meer.

Schroeffundering

Een schroeffundering is een fundering die is opgebouwd uit verschillende schroefelementen, ook wel schroefpalen genoemd. Het is een moderne en efficiënte funderingsmethode die de laatste jaren in populariteit begint toe te nemen. Dit komt doordat dit type fundering een heleboel voordelen heeft ten opzichte van de traditionele funderingsmethoden. Een schroeffundering bestaat uit verschillende schroefpalen, afhankelijk van de grootte en en het gewicht van de constructie die het moet dragen, die in diep in de grond gedraaid worden.

Materiaal schroeffundering

Afhankelijk van het soort schroeffundering, dat per specialist kan verschillen, bestaan de schroefelementen uit materialen zoals staal of aluminium. Het is belangrijk dat het materiaal zeer stevig is en bestand tegen de verschillende elementen, zodat de integriteit en duurzaamheid van de fundering gewaarborgd kan worden.

Stalen schroefpalen

Staal is in principe het meest gebruikte materiaal voor schroeffunderingen vanwege de sterkte, duurzaamheid en veelzijdige inzetbaarheid. Het type staal dat wordt gekozen voor de schroefelementen van een schroeffundering is in de meeste gevallen hoogwaardig structureel staal. Dit type staal staat bekend om zijn hoge trek- en druksterkte, wat essentieel is voor het langdurig dragen van zware belastingen, zonder dat de stabiliteit en stevigheid van de fundering worden aangetast.

Om ervoor te zorgen dat de levensduur van de schroefpalen verlengd wordt en ze niet onderhevig zijn aan roest en corrosie, worden de stalen schroefpalen vaak thermisch verzinkt. Dit wil zeggen dat de schroeven worden ondergedompeld in gesmolten zink, wat ervoor zorgt dat er een beschermende laag wordt gevormd rondom de schroef tegen roest en corrosie.

Aluminium schroefpalen

Aluminium schroefpalen zijn een relatief nieuw alternatief voor de veel gebruikte stalen schroefpalen. Aluminium is een lichtgewicht alternatief voor staal, wat ze gemakkelijker te hanteren maakt. Ideaal op locaties waar beperkte toegang is en zwaardere machines niet kunnen komen. Aan de lichtgewichte eigenschap hangt echter ook meteen een nadeel. De sterkte, en daarmee ook de draagkracht, van de aluminium schroefelementen is lager dan die van de schroeven die vervaardigd zijn uit staal. Dit is een belangrijk aspect wanneer de fundering een constructie moet gaan dragen en moet dus zeker meegenomen worden in de overwegingen.

Productie van de schroefelementen van Van Aken

Voor onze schroeffunderingen gebruiken wij stalen schroefelementen van hoogwaardige kwaliteit. Deze kwaliteit kunnen wij waarborgen, doordat al onze schroefpalen vervaardigt worden volgens de EN-1090-2 normen. Dit zijn als het ware de spelregels voor het vervaardigen van staalconstructies. Daarnaast worden onze schroeven ook nog verzinkt volgens de geldende DIN EN ISO 1461 norm. Deze norm staat ook wel bekend als de verzinknorm en is bedoeld als beschrijving van de functionele eisen die gesteld worden aan de corrosie-werende werking van de zinklaag die wordt aangebracht op de onderdelen van onze schroeffunderingen.

  • Van Aken - Pneumatische handmachine

Verschillende soorten schroefelementen, afhankelijk van de toepassing

Afhankelijk van de toepassing kunnen er verschillende soorten schroefelementen ingezet worden. De schroefelementen die wij gebruiken zijn aan te passen op de specifieke eigenschappen van de bouwconstructie. Wij maken hierin onderscheid tussen vaste lengte schroefelementen en verlengbare schroeven. Onze vaste lengte schroeven zijn verkrijgbaar in vier verschillende maten, namelijk Ø76 mm, Ø89 mm, Ø114 mm en Ø140 mm. De verschillende doorsnedes zijn vervolgens ook weer in verschillende lengtematen beschikbaar, variërend van 100 cm tot 305 cm.

Verlengbare schroeven

Naast de vaste afmetingen is het ook mogelijk om de schroefelementen te verlengen. Dit is een uitkomst wanneer de schroeffundering diep in de grond verankerd moet worden, bijvoorbeeld doordat we te maken hebben met een onstabiele grondsoort. Deze verlengstukken bestaan uit een schroefpunt, een aantal tussenstukken en een flensplaat. Met de verlengbare schroeven kan een diepte worden bereikt tot wel 20 meter!

Welke schroeven zijn geschikt voor mijn project?

We kunnen ons voorstellen dat je zelf niet zo goed weet welke schroeven het meest geschikt zijn voor jouw project, hoeveel je er nodig hebt en of ze eventueel verlengd moeten worden. Van Aken Schroeffunderingen heeft een ruime kennis en ervaring in huis op het gebied van funderingen voor de verschillende toepassingen. Wij kunnen samen met jou kijken welke schroeven het meest geschikt zijn voor jouw bouwconstructie. Met onze jarenlange ervaring weten wij precies wat er nodig is om een betrouwbare, stabiele fundering te kunnen realiseren. Hierbij is er een intensieve samenwerking tussen onze constructeurs en bouwspecialisten, zodat wij ieder funderingsproject tot een succes kunnen maken.

De draagkracht van schroefelementen

Iedere schroef heeft een specifieke maximale draagkracht. Oftewel; een maximaal gewicht wat de schroefpaal kan dragen zonder te bezwijken of verzakkingen te veroorzaken. Naast de specifieke kenmerken van de verschillende schroefpalen, zijn er nog meer factoren van invloed op de draagkracht van de schroefelementen. Zo heeft de bodemgesteldheid en de grondsoort een grote invloed op de draagkracht van de schroefelementen. Een zandlaag heeft een groter draagvermogen dan bijvoorbeeld klei- of leemgrond.

Geschikt voor alle bodemtypen en weersomstandigheden

Een van de grote voordelen van schroeffunderingen, is de eigenschap om zich stevig te kunnen verankeren in iedere grondsoort. Afhankelijk van de grondsoort en de bouwconstructie die erop komt kunnen we ervoor kiezen om de fundering te bevestigen op de vaste laag. Dit houdt in dat de fundering tot aan de zandlaag reikt, of op de toplaag. Soms is de grondsoort echter te zacht en moeten we in sommige gevallen zelfs werken met verlengstukken. Daarmee kunnen we de schroeven dieper in de grond boren en ze verankeren in stabiele grond, zodat we de stabiliteit en betrouwbaarheid van de fundering kunnen garanderen.

Heb je te maken met een zachtere grondsoort en ben je bang dat dit nadelige gevolgen heeft voor de fundering? Met een schroeffundering is dit dus geen probleem. Zelfs niet op veengrond, een van de uitdagende grondsoorten waarbij er een reële kans op verzakking is bij het aanleggen van een traditionele fundering. In dat geval maken wij gebruik van verlengbare schroeven. Deze schroeven kunnen, door middels van een extra verlengstuk, dieper in de grond geschroefd worden. Zo gaan zij als het ware de zachter grondlagen voorbij en worden ze gemonteerd in de vaste laag.

De soorten toepassingen

Schroeffunderingen zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, waarbij een fundering vereist is. Voornamelijk voor lichte bouwconstructies zijn schroeffunderingen een snel realiseerbare, kostenefficiënte en duurzame manier om een fundering aan te leggen.

Ruimtes aan bestaande constructies

Een schroeffundering is bijvoorbeeld ideaal wanneer je een aanbouw, uitbouw, serre of veranda aan een bestaande constructie gaat plaatsen. Doordat schroeffunderingen trillingsvrij en geluidsarm kunnen worden aangebracht, ervaar je vrijwel geen overlast van de werkzaamheden en wordt de kans op schade en scheuren in de bestaande constructie geëlimineerd.

Losstaande bouwconstructies

Ook losstaande gebouwen, zoals vakantiehuisjes, tuinhuizen, tuinkamers, tiny houses of mantelzorgwoningen, kunnen geplaatst worden op een schroeffundering. Deze manier van funderen heeft niet te maken met een droogtijd, waardoor de bouw van de constructie direct voortgezet kan worden. Wel zo fijn wanneer er enige spoed achter de oplevering van de bouwprojecten zit. Ook het feit dat er geen sprake is van overlast is een groot voordeel, zeker in het geval van vakantiewoningen bijvoorbeeld, waarbij de gasten ten tijde van de werkzaamheden aanwezig zijn op het park.

Funderingen in het water

Een vlonder of steiger funderen? Geen probleem met schroeffunderingen! Waar het aanleggen van een traditionele fundering hier een uitdaging kan vormen, doordat de fundering (deels) in het water ligt, hebben schroeffunderingen hier geen boodschap aan. Zelfs in de meeste vochtige omstandigheden bieden de schroefelementen een stevige, stabiele basis. Daarnaast gaat een natte omgeving niet ten koste van de kwaliteit van de schroefpalen, doordat deze vervaardigd zijn uit hoogwaardig staal en voorzien van een verzinkte laag.

Veldopstellingen

Een andere constructie waarbij schroeffunderingen een ideale uitkomst bieden, zijn veldopstellingen. Deze grote oppervlakten met zonnepaneelopstellingen kunnen binnen een korte tijd gerealiseerd worden door schroeffunderingen als basis te gebruiken. Daarnaast is het kostenefficiënt, doordat niet het hele oppervlak met beton volgestort hoeft te worden. Daarnaast zijn schroeffunderingen een duurzame en circulaire manier van funderen, iets wat perfect aansluit bij de eigenschappen van zonne-energie. Na gebruik kunnen de schroefelementen eenvoudig uit de grond gedraaid worden en opnieuw worden ingezet, zonder resten achter te laten in de bodem.

De machines

Het monteren van schroeffunderingen gebeurt met gespecialiseerde machines, aangepast op de toepassing, bodemsoort en andere belangrijke eigenschappen van het bouwproject. Zo hebben we een elektrische handmachine, ideaal voor lichtere constructies zoals een tuinhuis. Zeker wanneer er geen achterom beschikbaar is om de machines naar de locatie te vervoeren. Deze machine is geschikt voor schroeven met een maximaal draagkracht van 75 KN.

Met de hydraulische machine kunnen we schroeffunderingen installeren met een hogere draagkracht, namelijk 200 KN per schroefpaal. De hydraulische machine hebben we ook nog in een kleinere maat. Deze krachtpatser is kleiner dan ons 800 model, maar alsnog in te zetten voor de meest uiteenlopende projecten. De machine heeft een laag gewicht en een compact omvang. Hierdoor is het 300 model ideaal om in te zetten op locaties waar de ruimte beperkt is.

Voor de massaprojecten, zoals veldopstellingen met zonnepanelen, hebben we een minishovel met boormast in ons machinepark. Met deze veelzijdige machine kunnen we de materialen naar de locatie brengen en met dezelfde machine, voorzien van een boormast, ook nog de schroefpalen in de grond draaien.

De installatie

We hebben dus schroefpalen van hoge kwaliteit in ons assortiment en een uitgebreid machinepark met gespecialiseerde machines. Maar hoe worden deze schroeven dan geïnstalleerd en zorgen we ervoor dat ze samen een stevige, stabiele en vooral jarenlang een betrouwbare fundering vormen?

Voorbereiding en planning

Voordat we beginnen met het installeren van de schroeffundering, is het uitvoeren van een grondonderzoek essentieel. In dit onderzoek komen verschillende belangrijke kenmerken van het project aan bod, zoals de specifieke eigenschappen van de bodem. Hierin worden onder andere de draagkracht, samenstelling, het vochtgehalte en de dichtheid meegenomen. De resultaten die naar voren komen uit dit onderzoek helpen bij het selecteren van de juiste schroefelementen om een stevige, betrouwbare fundering te realiseren.

Op basis van het grondonderzoek en de structurele vereisten van het project worden de afmetingen en het type schroeffundering ontworpen door onze eigen constructeurs. Hierin nemen zijn factoren als belasting, veiligheidsmarges en belangrijke omgevingsfactoren mee.

Markeren en uitzetten

Nadat er een duidelijk plan van aanpak is opgesteld, met de bijbehorende berekeningen en eisen, worden de exacte locaties voor de schroefelementen gemarkeerd op de bouwplaats. Hiervoor wordt specialistische meetapparatuur ingezet, zodat de maten altijd exact kloppen en er achteraf geen fouten in de basis van de constructie kunnen ontstaan. Met bijvoorbeeld piketpaaltjes en spuitverf worden de locaties gemarkeerd.

Het installeren van de schroeffundering

De benodigde machines en apparatuur wordt naar de bouwplaats gebracht. Afhankelijk van de specifieke eisen van het project kan dit ons handgereedschap, hydraulische machine, shovel met boormast of een combinatie van verschillende machines zijn. De schroefelementen worden met variabele snelheden verticaal in de grond gedraaid. Dit gebeurt als volgt:

Positioneren: de schroefelementen worden op de gemarkeerde locaties gepositioneerd.

Draaien: de machine begint de schroefpalen langzaam, met variabele snelheden in de grond te draaien. De kracht en snelheid worden continu gemonitord om een gecontroleerde installatie te waarboren voor het beste resultaat.

Diepte bereiken: de schroefpalen worden door het draaien in de grond geduwd totdat de gewenste diepte is bereikt. Tijdens dit proces meten wij de weerstand in de grond om te bepalen of de schroeffundering voldoende draagkracht biedt.

Controleren

Na de installatie van de schroefelementen controleren we of ze op de juiste diepte en locatie zitten en of ze de juiste stabiliteit bieden. Dit doen we onder andere met visuele inspecties en instrumentale metingen.

Afwerking

Eventueel zorgen we ervoor dat de fundering klaar wordt gemaakt om de constructie te bevestigen aan de schroefpalen.

De voordelen

Door het artikel heen hebben we de voordelen van schroeffunderingen – ten opzichte van traditionele funderingsmethoden – al een aantal keer naar voren laten komen. Hieronder zetten we ze nogmaals voor je op een rij:

  • Geschikt voor iedere grondsoort
  • Geen geluids- en trillingsoverlast
  • Op elke diepte mogelijk
  • Snel en eenvoudig monteren
  • Geen droogtijd
  • Goedkoper dan traditionele funderingen zoals beton of heipalen

Schroeffunderingen van Van Aken

Met onze schroeffundering kunnen wij binnen zeer korte tijd een stabiele, stevige en betrouwbare fundering realiseren in ieder bodemtype. Onze schroeven zijn leverbaar in diverse maten en materialen, zodat ze perfect aansluiten op iedere soort toepassing en ondergrond. Onze constructeurs kunnen voor je onderzoeken en berekenen welke schroefelementen het beste passen bij jouw specifieke project. Zo kunnen wij garanderen dat deze kostenefficiënte en duurzame fundering de stevige basis vormt voor jouw bouwproject. Benieuwd wat de mogelijkheden voor jouw fundering zijn? Neem contact met ons op of vul de prijsindicator in.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar meer artikelen, projecten of toepassingen voor Van Aken Schroeffunderingen?

Volg ons dan op Social Media.